Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

"Ο Κόσμος σαν ζωγραφιά " : αφιέρωμα στον Κλοντ Μονέ.

Ο Κλοντ Μονέ ( Claude Oscar Monet, 14 Νοεμβρίου 1840 - 5 Δεκεμβρίου 1926 ) ήταν Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του Ιμπρεσιονισμού.



Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ιμπρεσιονιστών ζωγράφων ήταν η χρήση ζωηρών χρωμάτων, οι συνθέσεις σε εξωτερικούς χώρους ( τοπιογραφίες, ύπαιθρος ) και η έμφαση στην αναπαράσταση του φωτός. Οι ιμπρεσιονιστές αποτυπώνουν την πρώτη εντύπωση που τους προκαλούν τα αντικείμενα και η φύση γύρω τους.

Impression - Sunrise
Ο όρος Ιμπρεσιονισμός προήλθε από τον πίνακα του Κλοντ Μονέ "Impression - Sunrise".
















Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Κλοντ Μονέ παρουσιάστηκαν στα παιδιά κάποια βασικά βιογραφικά στοιχεία, καθώς και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τόσο της δικής του τεχνικής όσο και του κινήματος των ιμπρεσιονιστών. Παρουσιάστηκαν επίσης αρκετά έργα του ζωγράφου για παρατήρηση και σχολιασμό από τα παιδιά.


Επειδή ήδη επεξεργαζόμασταν τη θεματική " Χειμώνας", εστιάσαμε την προσοχή μας στα χειμωνιάτικα τοπία του Μονέ και ιδιαίτερα στην " Κίσσα " ( χειμώνας 1868 -69 ).

Η Κίσσα ( La Pie )

Το έργο - αφού παρουσιάστηκε σε μέγεθος Α3 - μπήκε στη διαδικασία επεξεργασίας, κάνοντας χρήση της ρουτίνας σκέψης " Βλέπω, Σκέπτομαι, Αναρωτιέμαι". Οι απαντήσεις των παιδιών καταγράφηκαν. 



Τέλος δεν παραλείψαμε να αναπαράγουμε δύο έργα του Κλοντ Μονέ με την χρωματική επέμβαση των μικρών μας: 


 την Ιαπωνική γέφυρα ( The Japanese Bridge 1899 ) 
και την Γυναίκα με ομπρέλα  Woman with a parasol 1875.



 Απόδοση με ξυλομπογιά.
 Απόδοση με τέμπερες.
 Απόδοση με ξυλομπογιά.

 Απόδοση με κηρομπογιά και τέμπερα.



 Απόδοση με κηρομπογιά.

Απόδοση με τέμπερα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου