Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Πασχαλινά κουλούρια. Σχολική χρονιά 2011 - 2012

Οι εποχικές γιορτές, όπως είναι τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, οι απόκριες κ.λ.π. βιώνονται με ιδιαίτερη έμφαση στο Νηπιαγωγείο. Στόχος μας είναι τα παιδιά να αισθανθούν την ζεστασιά και τα μηνύματα αυτών των εορτών, να συνδεθούν με την λαική παράδοση και τα έθιμα, καθώς και να εμπλουτίσουν την αισθητική τους, χρησιμοποιώντας τα υλικά με ποικίλους τρόπους για να δημιουργήσουν μικρά έργα τέχνης.

Κάτι που γίνεται σε ετήσια βάση στο Νηπιαγωγείο μας είναι η παρασκευή βασιλόπιτας και πασχαλινών κουλουριών, μία διαδικασία που ενώ φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στα έθιμα του τόπου μας, παράλληλα λειτουργεί ως ευκαιρία να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο πρωταρχικές έννοιες των μαθηματικών και της φυσικής.

Πασχαλινά κουλούρια. Η συνταγή μας! Ποιά υλικά αρχικά υ π ο θ έ τ ο υ μ ε  ότι θα χρειαστούμε; Διασταύρωση των υποθέσεών μας με μία κανονική συνταγή, επαλήθευση και διόρθωση. Σε ποιές ποσότητες θα χρειαστούμε το κάθε υλικό; Με ποιό τρόπο θα μετρηθούν αυτές οι ποσότητες; Με ζυγαριά; Με κούπες; Με κουταλάκια; Θα τα θυμηθούμε όλα αυτά απ' έξω κατά την εκτέλεση της συνταγής; Όχι! Άρα πρέπει να τα καταγράψουμε ( αναγκαιότητα της γραφής ) και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε να τα διαβάζουμε,  μιας και είμαστε νηπιάκια που δεν γνωρίζουμε ανάγνωση!

... και η εκτέλεση ξεκινάει το ταξίδι της....













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου